Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 – World Diabetes Day – WDD

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 – World Diabetes Day – WDD

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 – World Diabetes Day – WDD

Η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting, που, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.

Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την υπεράσπιση των μελών με διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε ανταπόκριση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή για την υγεία λόγω του Σακχαρώδη διαβήτη.
Το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη είναι ο μπλε κύκλος – το παγκόσμιο σύμβολο για το διαβήτη που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ένωσης για την εκστρατεία της ευαισθητοποίησης για το διαβήτη.

Η σημασία του συμβόλου «μπλε κύκλος» είναι εξαιρετικά θετική. Πολιτισμικά, ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα αντανακλά τον ουρανό που ενώνει όλα τα έθνη και αποτελεί το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη – έλλειψη ινσουλίνης- (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Σήμερα έχουμε στη χώρα μας περίπου 700.000 άτομα τα οποία έχουν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλα 300.000 που εκτιμάται ότι είναι διαβητικοί χωρίς να το γνωρίζουν. Η ασθένεια αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Κάθε χρόνο η ημέρα διαβήτη διακρίνεται από ένα κεντρικό θέμα το οποίο προωθείται με μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης.

Για το 2020 είναι αφιερωμένη στο Νοσηλευτικό προσωπικό με το σύνθημα :

DIABETES: NURSES MAKE THE DIFFERENCE

(Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά στο Διαβήτη)

Στην πόλη της Πρέβεζας σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, το σύλλογό μας (Σύλλογος Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη και Κολιοκάκη Πρέβεζας) και την Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), το Δημαρχείο της πόλης και το ενετικό ρολόι στο κέντρο της πόλης (στη Μητρόπολη του Αγίου Χαραλάμπους) φωταγωγήθηκαν με το μπλε χρώμα προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Η πανδημία του COVID-19 δεν επέτρεψε κάποια άλλη δημόσια εκδήλωση για να τιμήσουμε αυτή τη μέρα και τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά τη μάχη τους και στο πεδίο του διαβήτη.

Ευχόμαστε την επόμενη χρονιά να έχουμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και να προβούμε σε δράσεις που να προωθούν την ενημέρωση για την πανδημία του διαβήτη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Enter your keyword